Ινδικός ρυθμός & Τάμπλα Μαθήματα στην Αθήνα με τον Γιάννη Ζάννη

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μουσικούς, που παίζουν κρουστά & μελωδικά όργανα, και επιθυμούν να γνωρίσουν την ινδική ρυθμική προσέγγιση, και επίσης σε όποιον θέλει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει να μαθαίνει Τάμπλα.

Τα μαθήματα αφορούν τρείς ομάδες συμμετεχόντων :

α) αρχάριους, που θέλουν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν την τεχνική και τη γλώσσα της Τάμπλα.

β) προχωρημένους, που ήδη παίζουν Τάμπλα και θέλουν να εμβαθύνουν στο αντικείμενο.

γ) μουσικούς, που παίζουν κρουστά ή μελωδικά όργανα, και θέλουν να έρθουν σε επαφή με τdsc_3217 (2)ον ρυθμικό αυτοσχεδιασμό μέσα από την ινδική κλασική μουσική παράδοση.

 

Η οργάνωση και τα μαθήματα γίνονται από τον Γιάννη Ζάννη, ο οποίος ασχολείται με την ινδική κλασική μουσική και την Τάμπλα από το 2000, έχοντας σπουδάσει στην Ινδία ύπο την καθοδήγηση σημαντικών Ινδών δασκάλων. Περισσότερες πληροφορίες βιογραφικό και βίντεο, εδώ...


 tabla-2-scan

Μαθήματα Ινδικού ρυθμού για μουσικούς

Τα μαθήματα ινδικού ρυθμού είναι μια εισαγωγική προσέγγιση πάνω στις ρυθμικές δομές, τους κύκλους και τα μετρήματα που προέχρονται από την ινδική κλασική μουσική.

Μουσικοί με κρουστά ή μελωδικά όργανα, μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες έως τρία άτομα, μπορούν να έρθουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με σκοπό να καταλάβουν τις βασικές ιδέες πίσω από την ινδική ρυθμική παράδοση και να έρθουν σε επαφή με την φιλοσοφία του αυτοσχεδιασμού που χαρακτηρίζει την ινδική κλασική μουσική.

Κάθε μαθητής, ανάλογα με το όργανο και το είδος μουσικής που παίζει, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο ρυθμικής κατανόησης του, θα έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση και αναλόγως θα φτιάξουμε την ύλη και το πρακτικό κομμάτι των μαθημάτων. Σκοπός είναι κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως οργάνου ή είδους μουσικής, να κατανοήσει τα βασικά στοιχεία της ινδικής ρυθμικής παράδοσης και να μάθει κάποιες δομές αυτοσχεδιασμού που θα χρησιμοποιεί ως εργαλεία σε οποιοδήποτε είδος μουσικής του αρέσει να παίζει.

Μαθήματα Τάμπλας για αρχάριους & προχωρημένους Ido Segal - Yannis Zannis - Houdetsi

Στα μαθήματα θα ακολουθήσουμε την παραδοσιακή ινδική μέθοδο διδασκαλίας, μαθαίνοντας τη γλώσσα και την τεχνική της Tabla, αναλύοντας το σύστημα των ρυθμικών κύκλων (Tala system) και μαθαίνοντας να αυτοσχεδιάζουμε μέσα σε αυτούς. Θα ασχοληθούμε με τους βασικούς ρυθμούς (Tekhas),  με ασκήσεις ρυθμού και ρυθμικής εκφρασης (layakari & bolpadhan), με συνθέσεις και δομές αυτοσχεδιασμού ( tihai, kayda, peshkar...) από την ινδική κλασική μουσική παράδοση. Τέλος, θα δούμε τις εκφραστικές δυνατότητες της Tabla, ως συνοδευτικού και σολιστικού οργάνου, που ξεπερνά τα σύνορα της ινδικής μουσικής και προσεγγίζει άλλες παραδόσεις και σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Η Tabla είναι ένα από τα σημαντικότερα σολιστικά και συνοδευτικά όργανα της ινδικής μουσικής. Άρχισε να αναπτύσσεται πριν από περίπου τρείς αιώνες στη βόρεια Ινδία. Η εξέλιξή της, βασισμένη πάνω σε ένα ζωντανό σύστημα κλασικής μουσικής που προÜπήρχε, συγκέντρωσε χαρακτηριστικά από παλιότερα κρουστά, όπως το Πακάβατζ και το Ντούκαρ και ανανέωσε το κλασικό ρεπερτόριο εισάγωντας πιό εκλεπτυσμένους ήχους , ιδιοφυείς μαθηματικές συνθέσεις, νέες φόρμες αυτοσχεδιασμού και μελωδικής έκφρασης.Πρόγραμμα & Εγγραφές

Τα μαθήματα θα γίνονται στην Αθήνα σε πενταήμερους κύκλους, μία φορά το μήνα.

Το πρόγραμμα του 2020 :

~ 26/02 έως 01/03

~ 02/04 έως 06/04

~ 06/05 έως 10/05

Τα μαθήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ή σε ομάδες έως τρία άτομα.Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνώντας μαζί μας μπορούν να κλείσουν τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων τους, κατά τη διάρκεια κάθε πενταήμερου κύκλου.

Επικοινωνία για εγγραφές στο τέλος της σελίδας.

Οι τιμές των μαθημάτων ανά πενταήμερο κύκλο έχουν ως εξής :

~ 1 ιδιαίτερο μάθημα  - 30 ευρώ 

~ 2 ιδιαίτερα μαθήματα - 50 ευρώ

~ 3 ιδιαίτερα μαθήματα - 70ευρώ

~ Πάνω από 3 ιδιάιτερα μαθήματα - 100 ευρώ

~ Ομαδικά μαθήματα έως 3 άτομα - 15 ευρώ/άτομο

 

Η διεύθυνση του χώρου που θα γίνονται τα μαθήματα είναι:

Δημ. Καμπούρογλου 1

Αθήνα 115 25, περιοχή Ελληνορώσσων.

( κοντά στο Μετρό Κατεχάκη )

Κάντε κλικ εδώ για το χάρτη.

( Ellinoroson Katehaki Apartment, κουδούνι ZANNIS)

Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις και εγγραφές επικοινωνήστε στο 

piliosangeet@gmail.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας  +30 6974841989