2024_04_11_Psarogiorgis_fb_EVENT_1920x1005px

Μύηση στην Κρητική μουσική / Initiation into Cretan Music Workshop with Giorgis Xylouris (Psarogiorgis) & Andreas Arvanitis / Summer 2024

«Μύηση στην Κρητική μουσική»


Καλοκαιρινό εργαστήρι με τον Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και τον Ανδρέα Αρβανίτη

27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου

Νότιο Πήλιο

Ένα ιδιαίτερο μουσικό εργαστήρι μέσα στη φύση!
Πέντε μέρες αφοσίωσης και εμβάθυνσης στην
Κρητική μουσική παράδοση,

με την καθοδήγηση του σπουδαίου Κρητικού μουσικού Γιώργου Ξυλούρη και του συνεργάτη του Ανδρέα Αρβανίτη.

Ανοιχτό για όλα τα όργανα και επίπεδα.

*(English follows)


Το εργαστήρι αφορά την εισαγωγή των συμμετεχόντων στις δομές και τη λογική των κρητικών μελωδιών, των συρτών, της κοντυλιάς,
των ταμπαχανιώτικων τραγουδιών, του ριζίτικου κ.α, καθώς και στον αυτοσχεδιασμό πάνω σε αυτές τις μελωδίες, τις παραλλαγές, τη ρυθμική τους προσέγγιση και τη σχέση τους με τον κρητικό χορό.

Ανάλογα με τα όργανα, τον αριθμό και το επίπεδο των συμμετεχόντων θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των μουσικών μαθημάτων κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα μαθήματα είναι ομαδικά, σε μία ή περισσότερες ομάδες.

Τοποθεσία / Διαμονή / Διατροφή

Στο δάσος του νοτιο-ανατολικού Πηλίου σε υψόμετρο 400μ, με θέα στο Αιγαίο, βρίσκεται το αγρόκτημα που θα γίνει το μουσικό εργαστήρι. Είναι ένα πανέμορφο μέρος, σε μια παρθένα περιοχή με πολύ λίγα σπίτια τριγύρω, χωρίς δίκτυο ρεύματος και νερού, χωρίς Wifi, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, χωματόδρομο, από το κοντινότερο χωριό, Νεοχώρι.

Οι συμμετέχοντες θα μείνουν στο αγρόκτημα, στο χώρο του camping με τη σκηνή τους ή στο οικολογικό σπιτάκι που μπορεί να φιλοξενήσει έως 5 άτομα σε ένα κοινόχρηστο χώρο. Τα μαθήματα θα γίνονται μέσα στη φύση, στο μεγάλο ξύλινο υπόστεγο δίπλα στο camping και γενικά θα υπάρχουν έτοιμα σημεία μέσα στο δάσος για μουσική, μελέτη και ξεκούραση.

Επίσης ένας δεύτερος χώρος στο κεντρικό πέτρινο σπίτι προσφέρεται για ιδιαίτερα μαθήματα και μικρότερες μουσικές ομάδες.

Στο αγρόκτημα υπάρχουν φρουτόδεντρα και μποστάνια με λαχανικά από όπου θα προέρχεται μέρος του φαγητού που θα τρώμε. Όλα τα τρόφιμα, θα είναι φυσικά και βιολόγικά. Η διατροφή θα διατηρεί μια απλότητα και θα δώσουμε βάση στη χορτοφαγία, με γαλακτοκομικά προιόντα και διάφορες πρωτότυπες συνταγές. Αν κάποιος από τους συμμετέχοντες έχει οποιαδήποτε συγκεκριμένη διατροφική απαίτηση, πρέπει να μας ενημερώσει.

Περισσότερες πληροφορίες για το χώρο διαβάστε ΕΔΩ.

Άφιξη / Πρόγραμμα

Μέρα και ώρα άφιξης : Πέμπτη 27 Ιουνίου / 17:30

Σημείο συνάντησης : Πλατεία Νεοχωρίου

Από την πλατεία Νεοχωρίου θα μεταφέρουμε τους συμμετέχοντες στο χώρο του εργαστηρίου με δικά μας μέσα, αλλά όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει με το αυτοκινητό του. ( Περίπου 15λεπτά σε καλό χωματόδρομο)

Θα ακολουθήσει η άφιξη στο χώρο, το στήσιμο των σκηνών, η τακτοποίηση στα σπίτια και η ξενάγηση στο αγρόκτημα.

Στις 19:30 θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τους δασκάλους που θα κάνουν την εισαγωγή για το εργαστήρι.

Καθημερινό πρόγραμμα

28/6 – 1/7

Πρωινό 8:00 – 9:00

Μαθήματα μουσικής 10:00 – 13:00

Μεσημεριανό 14:00 – 15:00

Μαθήματα μουσικής 17:30 – 20:00

Αναχώρηση – Τρίτη 2/7

Πρωινό 8:00 – 9 :00

Επίλογος εργαστηρίου 9:00 – 11:00

Αναχώρηση για το Νεοχώρι 11:30

Το καθημερινό πρόγραμμα των μαθημάτων θα διαμορφωθεί ανάλογα με το επίπεδο και τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Βιογραφικά δασκάλων

Ο Γιώργος Ξυλούρης, ή «Ψαρογιώργης» 

γεννήθηκε στα Ανώγεια, ένα χωριό της Κρήτης με βαθιά παράδοση στην ποίηση, το χορό και τη μουσική. Μεγάλωσε εκεί στους κόλπους της γνωστής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων. Σε αυτό το περιβάλλον, με τη μουσική διαρκώς παρούσα, στράφηκε όπως ήταν φυσικό σ’ αυτήν. Αρχισε να παίζει μαντολίνο, λύρα και λαούτο, που θα γίνει τελικά και το κυρίως όργανο έκφρασής του. Οι παρέες, οι καντάδες, οι βαθιά ανθρώπινες σχέσεις και εμπειρίες σταθηκαν η βάση του ήχου που αργότερα θα χαρακτηρίσει τη μουσική του προσωπικότητα.

Δέχτηκε την καθοδήγηση του πατέρα του, «Ψαραντώνη», πρωτοπόρου λυράρη και συνθέτη της Κρητικής μουσικής, τον οποιο από 11 χρονών συνοδεύει εντατικά απο τα πανηγύρια, τα λαϊκά γλέντια, τα νυχτερινά κέντρα της Κρήτης και της Αθήνας σε φεστιβάλ και τις συναυλίες στην Ευρώπη αλλά και περαιτέρω στο εξωτερικό, Αμερική και Αυστραλία. Επηρεάστηκε επίσης από τους θείους του: τον Ψαρογιάννη, κορυφαίο λαουτιέρη της εποχής του, καθώς και από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη. Αυτές οικειες για το Γιώργη μορφές καθόριζαν εκείνη την εποχή την μετέπειτα πορεία της Κρητικής μουσικής.

Σε νεαρή ηλικία, δεκαεφτά χρονών, άρχισε να συνεργάζεται με τον Λαβύρινθο, έναν μουσικό οργανισμό που ίδρυσε ο Ross Daly, βασισμένο στη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα διδάσκει λαούτο, πραγματοποιεί σεμινάρια, ηχογραφήσεις και συμμετέχει σε παραστάσεις στα πλαίσια του Λαβύρινθου.

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών ο μεγάλος δάσκαλος της λύρας, Κώστας Μουντάκης, τον προσκαλεί και ηχογραφούν μαζί για το μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Απο το 1989 έως το 1997, έζησε στη Μελβούρνη, όπου συγκρότησε το σχήμα “Xylouris Ensemble” με μουσικούς από διαφορετικές κουλτούρες. Μαζί δημιουργούν ένα χαρακτηριστικό ήχο, που θα γίνει σπίθα έμπνευσης για τη νεότερη μουσική γενιά της Κρήτης. Ηχογράφησαν μαζί πεντε δίσκους και περιόδευσαν επανειλημμένα την Αυστραλία αλλα και την Ευρώπη.

Τότε ο Γιώργης γνωρίζεται με τους “Dirty Three” (Jim White, Warren Ellis, Mick Turner), συνεργάζεται και ηχογραφεί μαζί τους, γεγονός που αργότερα οδήγησε στη δημιουργία των “Xylouris White”.

Το 1997 επιστρέφει στην Κρήτη, και στο οικείο του περιβάλλον συνεχίζει να εμφανίζεται και να ηχογραφεί με γνωστούς μουσικούς της τοπικής μουσικής σκηνής. Αναπτύσσει ένα αυθεντικό στυλ με μεγάλο ηχητικό εύρος που έχει σταθεί πρότυπο και έμπνευση για τη νεότερη γενιά των Κρητικών λαουτιέρηδων.

Συνεργάζεται με δημιουργούς όπως το Νίκο Βελιώτη, Γιάννη Αγγελάκα, Ross Daly, Στέλιο Πετράκη, Αχιλλέα Περσίδη και άλλους. Από το 2013 ξεκινά και η συνεργασία του με τον Αυστραλό ντράμερ Jim White στο συγκρότημα “Xylouris White”. Έχουν ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ με τη δισκογραφική εταιρία Drag City με έδρα το Σικάγο, όλα σε παραγωγή του Guy Picciotto των Fugazi. Οι “Xylouris White” έχουν περιοδεύσει εκτενώς σε όλο τον κόσμο προσκεκλημένοι απο world, τζαζ, ροκ, country, electronic music festivals.

Πρόσφατα ο Γιώργης με τα παιδιά του, Νίκο, Αντώνη και Απολλωνία και τους Netherlands Blazers Ensemble παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Concertgebouw του Άμστερνταμ, το “Rameau and the Greeks”. Μια μουσική παράσταση με την ορχήστρα πνευστών NBE, λύρα, λαούτα και κρουστά, που είχε μεγάλη επιτυχία και θερμή αποδοχή από το κοινό.

Είναι βασικό μελος στο “Gravity Hill” του Jem Cohen, με έδρα τη Νέα Υόρκη, οπου μαζί με τους Jim White, Guy Picciotto, DJ Rupture παίζουν ζωντανά στις προβολές των ταινιών μικρού μήκους του Jem Cohen.

Παράλληλα μ’ όλα αυτά σήμερα παρουσιάζει το σόλο “Ψαρής” με το λαούτο και τη φωνή του, που ενσωματώνει τη μουσική του εμπειρία, ανεξάρτητη έκφραση και προσωπικό στυλ. Η μουσική του είναι το soundtrack της ταινίας “A Family Affair”, οπου και πρωταγωνιστεί, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Αριστομενοπούλου (Anemon, 2015). Η ταινία προσεγγίζει τη ζωή και τα μουσικά ταξίδια του Γιώργη.

Ανήσυχος και πολυμήχανος μπροστά σε νέες προκλήσεις, ετοιμάζει και ηχογραφεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ, το οποίο αντανακλά κομμάτι από τη μελέτη και τις απαιτητικές επιλογές που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ο Ανδρέας Αρβανίτης

γεννήθηκε το1988 στην Αθήνα και ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική αρχικά με κλασσικό πιάνο. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνάσιου-Λυκείου Ιλίου όπου ήρθε σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική μέσω της κρητικής λύρας.

Παράλληλα ασχολήθηκε με το κρητικό λαούτο το μαντολίνο και τα πνευστά. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής

(Μιχάλης Σταυρακάκης, Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Νίκος και Αντώνης Ξυλούρης, Πάρις Περυσινάκης, Κωστής Αβυσσινός, Γιώργος Σκορδαλός, Κάρολος Κουκλάκης και Ειρήνη Δερέμπεη κ.α.) αλλά και άλλων μουσικών ειδών (Νίκος Μαμαγκάκης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Θοδωρής Κοτονιάς- Μακρινά Ξαδέρφια, Κώστας Λειβαδάς, Κρίστη Στασινοπούλου, Μαρία Κώτη, Palyrria, Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ξύδης, Sadahzinia) σε δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες.

Κόστος / Κρατήσεις

Στο κόστος περιλαμβάνονται

μαθήματα μουσικής ( περίπου 25 ώρες ) , 5 διανυκτερεύσεις,

5 πρωινά & 4 μεσημεριανά γεύματα, μεταφορά από και προς το Νεοχώρι.

350– Διανυκτέρευση στο camping με δική σας σκηνή

400– Διανυκτέρευση στη μεγάλη σκηνή / Γιούρτα ( 3 άτομα )

450– Διανυκτέρευση στο οικολογικό σπιτάκι ( 5 άτομα )

Για κρατήσεις και πληροφορίες :

+30 6974841989

piliosangeetgmail.com

An initiation into Cretan music”

A summer workshop with George Xylouris (Psarogiorgis) and Andreas Arvanitis

27 June – 2 July

South Pelion

Greece

A unique music workshop in nature!

Five days of immersion into Cretan traditional music under the guidance of renowned Cretan musician George Xylouris and his colleague Andreas Arvanitis.

Open to all instruments and all levels.

The workshop will primarily serve as an introduction to the structure and the way to approach the Cretan melodies, the syrto, the kontilia, the tampahaniotiko, the rizitika etc. and also on how to improvise variations to those melodies, their rhythmical approach, and their relation to Cretan dance.

The precise schedule will be formulated during the workshop depending on the instruments, the number of participants, and their level. There will be group classes, in one or more groups.

Location / Accommodation / Meals

The workshop takes place at a farm in the forest of southeastern Pelion, 400 meters above sea level, overlooking the Aegean Sea. Beautiful virgin land, with very few houses around, not connected to the power and water networks, no WiFi, 5Km by dirt road to the nearest village, Neochori.

The participants can either stay at their own tents at the designated camping space within the farm or at the eco-house which can accommodate up to 5 people in one shared space. The lessons mainly take place at the large wooden pavilion by the camping area in the woods. Other special areas in the forest are provided for music, study or relaxation. A second area is also available inside the main stone house for private lessons or for small groups.

Part of our food comes from the fruit trees and vegetable garden located on the farm. All food provided is natural and organic. Meals will be simple, prepared with a variety of original recipes, and will be vegetarian with some dairy products. If a participant has a particular dietary restriction please let us know beforehand.

You can find more information about the location here.

Arrival / Schedule

Date and time of arrival: Thursday, 27 June / 17.30

Meeting place: Neochori square

We will provide transportation for everyone from Neochori square but you’re free to use your own car if you prefer. (Approximately 15 minute ride on a relatively well maintained dirt road)

Arriving at the farm we will set up the tents, settle in at the houses and show everyone around.

The first meeting with the teachers, which will also serve as an introduction to the workshop, will take place at 19.30.

Daily Schedule

28/6 – 1/7

Breakfast 8:00 – 9:00

Music lessons 10:00 – 13:00

Lunch 14:00 – 15:00

Music lessons 17:30 – 20:00

Departure – Tuesday, 2/7

Breakfast 8:00 – 9:00

Workshop conclusion 9:00 – 11:00

Departure for Neochori 11:30

The daily schedule will be reconfigured depending on the number of participants and their level.

Teachers Bios

George Xylouris, “Psarogiorgis”

was born in Anogia, a village in Crete with a long tradition of poetry, dance and music. He grew up there within the well-known musical family of Xylouris. In this environment, with music ever present, George naturally turned to it. He began to play the mandolin, lyre and lute, which would eventually become his main instrument of expression. Hanging out with friends, serenades, deeply human relationships and experiences stood as the basis of the sound that would later define his musical personality.

He was guided by his father, Psarantonis, a pioneer lyra player and composer of Cretan music, whom he has been accompanying intensively since the age of 11 from celebrations, folk gatherings, nightclubs of Crete and Athens to festivals and concerts in Europe and further abroad, in America and Australia. He was also influenced by his uncles; Psarogiannis, a leading lute player of his time, and the legendary Nikos Xylouris. These familiar figures for George at that time would determine the later course of Cretan music.

At a young age, seventeen, he began working with Labyrinth, a musical organization founded by Ross Daly, based on the music of the Eastern Mediterranean. Today George teaches the lute, conducts workshops, recordings and participates in performances within Labyrinth.

At the age of eighteen the great lyre teacher, Kostas Moundakis, invited him and to record together for the music department of the University of Crete.

From 1989 to 1997, he lived in Melbourne, where he formed the “Xylouris Ensemble” with musicians from different cultures. Together they created a distinctive sound, which will become a spark of inspiration for the younger generation of Cretan musicians. They recorded five albums and repeatedly toured Australia and Europe. It was then that George would meet “Dirty Three” (Jim White, Warren Ellis, Mick Turner). He collaborated and recorded with them at that time, which much later led to the formation of “Xylouris White”.

In 1997 he returned to Crete, and in his familiar environment he continues to perform and record with well-known musicians of the local music scene. He develops an authentic style with a wide sonic range that has become a reference and inspiration for the younger generation of Cretan lute players.

He collaborates with artists such as Nikos Veliotis, Yannis Angelakas, Ross Daly, Stelios Petrakis, Achilleas Persidis and others. Since 2013 he has been collaborating with the Australian drummer Jim White in the band “Xylouris White”. Together they have recorded five albums, all produced by Guy Picciotto of Fugazi. “Xylouris White” have toured extensively around the world, invited by world, jazz, rock, country, electronic music festivals.

Recently George and his children, Nikos, Adonis and Apollonia and the Netherlands Blazers Ensemble performed “Rameau and the Greeks” at the Athens Concert Hall and the Concertgebouw in Amsterdam. A musical performance with the NBE wind orchestra, lyre, lutes and percussion, which was a great success and was warmly received by the audience.

He has performed with Jem Cohen’s “Gravity Hill”, based in New York, where he, along with Jim White, Guy Picciotto, DJ Rupture, play live at the screenings of Jem Cohen’s short films.

Currently, George is also presenting his solo concert, “Psaris”, performing with his lute and voice, which embodies his musical experience, independent expression and personal style. His music is the soundtrack of the film “A Family Affair”, directed by Angeliki Aristomenopoulou (Anemon, 2015) in which he also stars. The film approaches George’s life and musical journeys.

Restless and resourceful in the face of new challenges, he is working on and recording his first solo album, which reflects some of the research and demanding choices he has made over the years.

Andreas Arvanitis

was born in 1988 in Athens and he begun his musical studies with the piano. He is a graduate of the Music Lyceum of Ilion which is where he first came in contact with traditional Cretan music through the Cretan lyra.

He also plays the Cretan laouto, the mandolin, and various wind instruments.

He has recorded and performed with many folk musicians (Michalis Stavrakakis, Psarantonis, Psarogiorgis, Nikos Xylouris and Antonis Xylouris, Paris Perisinakis, Kostis Avissinos, Giorgos Skordalos, Karolos Kouklakis and Eirini Derempei) as well as other musicians (Nikos Mamangakis, Miltiadis Pashalidis, Kostas Leivadas, Kristi Stassinopoulou, Maria Koti, Palyrria, Eleni Vitali, Nikos Ksidis, Sadahzinia).

Cost / Booking

Cost includes music lessons (approximately 25 hours), 5 overnight stays, 5 breakfasts & 4 lunch meals, transportation from and to Neochori.

350Overnight at your tent at the designated camping space

400Overnight at the large tent / yurt (3 people)

450Overnight at the eco-house ( 5 people )

For further details and booking:

+30 6974841989

piliosangeet@gmail.com