Ινδική ρυθμολογία & Τάμπλα Μαθήματα με τον Γιάννη Ζάννη

 

 

 

Studio photo yannis


 tabla-2-scanΜαθήματα Ινδικής ρυθμολογίας 

Στα μαθήματα θα κάνουμε μια εισαγωγική προσέγγιση πάνω στις ρυθμικές δομές, τους κύκλους και τον έμμετρο αυτοσχεδιασμό, όπως αυτά διδάσκονται στην ινδική κλασική μουσική παράδοση.

Θα μελετήσουμε ινδικές ρυθμικές συνθέσεις, που προέρχονται από το ρεπερτόριο της Τάμπλα, αναλύοντας τη γλώσσα και τον τρόπο μετρήματος τους και θα δούμε πώς αυτές οι συνθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε διαφορετικούς ρυθμικόυς κύκλους. 

Τα μαθήματα θα είναι ιδιαίτερα ή σε μικρές ομάδες ανάλογα με το επίπεδο των συμμετεχόντων.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μουσικοί που πάιζουν κρουστά ή μελωδικά όργανα, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί να καλλιεργήσει τη ρυθμική του αντίληψη. 

Κάθε μαθητής, ανάλογα με το όργανο και το είδος μουσικής που παίζει, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο ρυθμικής κατανόησης του, θα έχει μια ιδιαίτερη μεταχείριση και αναλόγως θα φτιάξουμε την ύλη και το πρακτικό κομμάτι των μαθημάτων. Σκοπός είναι όλοι, ανεξαρτήτως οργάνου ή είδους μουσικής, να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία της ινδικής ρυθμικής παράδοσης, να μάθουν κάποιες ρυθμικές συνθέσεις και να δοκιμάσουν ορισμένες φόρμες αυτοσχεδιασμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα έιδη μουσικής.

 

Μαθήματα Τάμπλας 

Τα μαθήματα θα είναι ιδιαίτερα και απευθύνονται σε αρχάριους ή προχωρημένους. 

Για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να μαθαίνει Τάμπλα υπάρχουν διαθέσιμα τύμπανα προς πώληση ή ενοικίαση.  

Ido Segal - Yannis Zannis - HoudetsiΘα ακολουθήσουμε την παραδοσιακή ινδική μέθοδο διδασκαλίας, μαθαίνοντας τη γλώσσα και την τεχνική της Tabla, αναλύοντας το σύστημα των ρυθμικών κύκλων (Tala system) και μαθαίνοντας να αυτοσχεδιάζουμε μέσα σε αυτούς. Θα ασχοληθούμε με τους βασικούς ρυθμούς (Tekhas),  με ασκήσεις ρυθμού και ρυθμικής εκφρασης (layakari & bolpadhan), με συνθέσεις και δομές αυτοσχεδιασμού ( tihai, kayda, peshkar...) από την ινδική κλασική μουσική παράδοση. Τέλος, θα δούμε τις εκφραστικές δυνατότητες της Tabla, ως συνοδευτικού και σολιστικού οργάνου, που ξεπερνά τα σύνορα της ινδικής μουσικής και προσεγγίζει άλλες παραδόσεις και σύγχρονες μουσικές τάσεις.

 

Τα μαθήματα γίνονται από τον Γιάννη Ζάννη, ο οποίος ασχολείται με την ινδική κλασική μουσική και την Τάμπλα από το 2000, έχοντας σπουδάσει στην Ινδία ύπο την καθοδήγηση σημαντικών Ινδών δασκάλων. Περισσότερες πληροφορίες βιογραφικό και βίντεο, εδώ...

 

Επικοινωνία και εγγραφές 

 Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνώντας μαζί μου μπορούν να κλείσουν τις μέρες και τις ώρες των μαθημάτων τους.

piliosangeet@gmail.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας  +30 6974841989 ( Γιάννης Ζάννης)

 

Η διεύθυνση του χώρου που γίνονται τα μαθήματα είναι:

Δημ. Καμπούρογλου 1

Αθήνα 115 25, περιοχή Ελληνορώσσων.

( κοντά στο Μετρό Κατεχάκη )

Κάντε κλικ εδώ για το χάρτη.

( Ellinoroson Katehaki Apartment, κουδούνι ZANNIS)